- Netti

Divi teema – Onko se paras WordPress teema? Lue kokemuksia!

WordPressiin on saatavilla tuhansia ilmaisia ja maksullisia teemoja, joten on melko hämmästyttävää, että kaikkien tuhansien vaihtoehtojen joukosta nousee esiin yksi, joka niittää eniten menestystä niin myyntiluvuissa kuin arvosteluissakin. 

Tämä teema on tietysti Divi.

Divi ei todellakaan ole halvimmasta päästä kun sitä verrataan muihin maksullisiin (premium) WordPress-teemoihin.

Hinnastaan huolimatta Divi on maailman suosituin premium WordPress-teema, jota monet WordPress -ammattilaisetkin pitävät tämän hetken parhaana WordPress-teemana.

Tässä artikkelissa kerron omat kokemukseni Divi -teemasta ja otan kantaa siihen onko kyseessä oikeasti paras WordPress teema.

Miksi Divi on suosituin maksullinen WordPress teema?

Divi teemaa on tosiaan myyty yli puoli miljoonaa lisenssiä ja teemalla on toteutettu useita miljoonia sivustoja ympäri maailman.

Divin hallintapaneeli on muuten käännetty myös suomen kielelle, joten käyttö onnistuu vaikka ei osaisikaan kovin hyvin englantia. 

Suurin syy Divin suosion takana on sen erinomainen page builder, jonka avulla sivuja on helppo rakentaa ja muokata yksinkertaisesti raahamalla valittuja elementtejä hiirellä haluttuun kohtaan sivulla.

Jos page builder eli kotisivueditori on sinulle täysin uusi asia, niin katso alla oleva reilun minuutin pituinen video, jossa page builderin idea tulee hyvin esille. 

Divi page builderin avulla siis kuka tahansa pystyy luomaan näyttäviä ja ammattimaisia sivuja ilman, että täytyy osata koodaamista tms. 

Sen lisäksi, että page builderilla saa rakennettua juuri sellaiset sivut kuin haluaa, niin page builder myös tekee sivujen rakentamisesta huomattavasti nopeampaa.

Kokemuksia Divi -teemasta

Koska page builder on niin keskeinen osa Diviä, niin otetaan ensiksi kantaa siihen.

Olen joutunut käyttämään useimpia ilmaisia ja maksullisia kotisivueditoreja ja on vain kaksi page builderia, joita käytän mielelläni ja joista olen myöskin itse maksanut.

Nämä ovat Divi-builder ja Thrive Architect.

Divi page builder on siis hyvä, mutta vaikka juuri page builder on tehnyt Divistä niin suositun, niin mielestäni teemaa ei kannata valita pelkän page builderin takia, vaan Divissä on muita vähintäänkin yhtä arvokkaita ominaisuuksia.

Ensinnäkin teema on todella hyvin tehty ja se sisältää valtavasti ominaisuuksia.

Suurinta osaa Divin ominaisuuksista ei varmaan koskaan tarvitse, mutta on hyvä, että teema sisältää mahdollisimman paljon toiminnallisuuksia, jolloin tarve ylimääräisille lisäosille on pienempi. 

Mielestäni Divin suurin vahvuus on siinä, että teema taipuu todella monen eri tyylisen nettisivun tekoon. 

Yksi Divin tärkeimpiä myyntiargumentteja onkin se, että Elegant Themes lupaa, että Divi palvelee tarkoitusta riippumatta siitä, minkä tyyppisen sivuston haluat rakentaa.

Toinen ehdoton vahvuus on se, että kaikken mikä näkyy sivustolla voi muokata ja muokkaaminen tapahtuu helposti ja nopeasti Divi-builderilla.

Divin kolmas vahvuus liittyy teeman suosioon. Koska Divi on niin suosittu teema, niin sitä myös päivitetään todella ahkerasti ja siihen kehitetään koko ajan uusia ominaisuuksia.

Mieleeni tulee oikeastaan vain yksi suurempi heikkous. Jos rakennat sivuston Divillä, niin teemaa on jälkikäteen todella vaikea vaihtaa.

Tai itse asiassa teeman saa kyllä vaihdettua helposti, mutta ulkoasun ja olemassa olevan sisällön muokkaaminen uudelle teemalle tulee olemaan todella työlästä.

Divi teeman asentaminen

Divin asentaminen WordPressiin tapahtuu samalla tavalla kuin minkä tahansa premium teeman asentaminen ja se on todella helppoa.

Alla olevalla videolla on näytetään askel askeleelta kuinka Divin asentaminen onnistuu muutamassa minuutissa. 

Divi Builder -aloitusopas

Jos et ole ennen käyttänyt Divi page builderia tai haluat tutustua sen toimintaan ennen ostopäätöstä, niin alla olevalla videolla näytetään kuinka Divi builder toimii ja kuinka sen käytössä pääsee alkuun.

Divi teeman hinta - kannattaako siitä maksaa?

Divi teema maksaa joko 89$ vuodessa tai sen voi hankkia 249$ kertamaksulla.

Molemmissa vaihtoehdoissa teeman voi asentaa niin monelle sivustolle kuin haluaa ja hintaan sisältyvät myös kaikki päivitykset, uudet ominaisuudet ja kattava asiakastuki. 

Mielestäni Divi on ehdottomasti hintansa väärti, jos aikoo rakentaa ammattimaisen sivuston ja panostaa siihen hieman aikaa.

249 dollarin kertamaksu on itse asiassa todella edullinen hinta, jos sivustoa käyttää useita vuosia ja hinta muuttuu vielä edullisemmaksi, jos teemaa hyödyntää useammilla sivustoilla. 

Jos olet epävarma kannattaako Divi ostaa, niin kannattaa tutustua Divin kokeiluversioon ennen hankintapäätöstä.

Wix kokemuksia – 11 syytä miksi Wix kotisivut toimivat

Wix on maailman suosituin kotisivukone, jonka suosio perustuu pitkälti erittäin kehittyneeseen, mutta samalla helppokäyttöiseen drag & drop -editoriin.

Pääsin jokin aika sitten tutustumaan Wixiin kunnolla tehdessäni hakukoneoptimointia asiakkaani Wix kotisivuille ja listasin kokemuksiani tänne.

Wix kotisivut pähkinänkuoressa

Wixin toiminta-ajatus on, että kuka tahansa pystyy luomaan Wixin avulla ammattimaisen verkkosivuston ilman, että tekijän pitäisi ymmärtää mitään koodaamisesta.

Wixin drag & drop -editori on ehdottomasti kehittynein kun sitä verrataan kaikkien muiden kotisivukoneiden sivunrakennustyökaluihin. Wixin drag & drop -editori on tyypiltään WYSIWYG-editori (What You See Is What You Get), joka tarkoittaa sitä, että kaikki sivuston ulkoasuun ja toiminnallisuuksiin tehtävät muutokset näkyvät reaaliajassa.

Alla olevalla videolla näytetään kuinka Wixin drag & drop -editori toimii ja kuinka nopeasti sivujen suunnittelu ja toteutus sen avulla onnistuu.

Wixin maksullisten versioiden hinnat alkavat 4,50 € / kuukausi ja useimmille yrityskäyttäjille sopii parhaiten 12,50 € kuukaudessa maksava unlimited -versio.

Katso Wixin hinnoittelu ja ominaisuudet täältä.

Wixin käyttöliittymää ei ole käännetty suomen kielelle, mutta tämä ei tietenkään estä millään tavalla suomenkielisten sivustojen gtoteutusta Wixillä.

Wix vs WordPress

WordPress on maailman suosituin verkkosivustojen julkaisujärjestelmä ja mikäli Wix vs WordPress vertailu tehdään puhtaasti julkaisujärjestelmän ominaisuuksien ja muokattavuuden perusteella, niin voittajasta ei ole epäselvyyttä.

WordPress vie Wixiä (kuten myös kaikkia muita kotisivukoneita) 100-0.

Se, että WordPressin avulla voi tehdä parempia sivustoja kuin Wixillä ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki WordPress-sivustot (tai edes suurin osa) olisivat parempia kuin Wix-sivustot keskimäärin.

Wixillä ja WordPressilla on ensinnäkin kaksi aivan perustavanlaatuista eroa. Wix on suljetun lähdekoodin järjestelmä, joka on valmiiksi hostattu kun taas WordPress on avoimen lähdekoodin järjestelmä johon täytyy hankkia webhotelli ja jota on itse ylläpidettävä ja päivitettävä. 

Pienelle yritykselle Wix on todennäköisesti helppokäyttöisempi ja turvallisempi vaihtoehto. WordPressia voi suositella siinä tapauksessa, jos käyttäjällä on riittävästi aikaa, mielenkiintoa ja osaamista sivuston ylläpitoon.

11 syytä miksi valita Wix

 • Markkinoiden kehittynein drag & drop -editori
 • Helppokäyttöinen
 • Yli 500 valmista sivupohjaa
 • Tekoälyllä toimiva suunnittelija
 • Kaikista kotisivukoneista tyytyväisimmät käyttäjät
 • Ei pelkoa hakkeroinnista
 • Verkkokauppa-ominaisuus
 • Sivustoa ei saa itse sählättyä rikki
 • Sisällön hakukoneoptimointi helppoa
 • Todella kattavat oppaat
 • Sivut latautuvat nopeasti

3 suurinta heikkoutta

 • Rajalliset muokkausmahdollisuudet ja toiminnallisuudet verrattuna WordPressiin
 • WYSIWYG-editori ei aina tuota valmiiksi mobiilioptimoituja sisältöjä vaan asioita voi joutua säätämään
 • Sivupohjia ei saa muutettua julkaisun jälkeen

Kotisivujen teko Wixillä

Kotisivujen teko Wixillä on yleisesti ottaen todella helppoa ja nopeaa. Wix tarjoaa yli 500 valmista sivupohjaa, joiden joukosta löytyy valmiiksi erilaisille yrityksille suunniteltuja teemoja.

Voit selata valmiita sivupohjia täällä.

Esimerkiksi kampaamoyrittäjä tai autokorjaamon pitäjä löytävät helposti juuri omalle toimialalleen suunnitellun sivupohjan ja helpommillaan kotisivut saa tehtyä kun vain päivittää oman yrityksen tiedot valmiiden esimerkkitekstien tilalle. 

Wix kotisivuille on todella helppo lisätä Google Maps tai YouTube-videoita ja lisäksi Wixin saa helposti integroitua suosituimpiin kolmannen osapuolen analytiikka- ja markkinointisovelluksiin.

Aloittaaksesi Wixin käytön sinun on aivan ensimmäiseksi luotava käyttäjätunnukset.

Käyttäjätunnusten luonti onnistuu täällä. Klikkaa "START NOW" painiketta ja pääset rekisteröitymään Wixiin.

Voit rekisteröityä nopeasti kirjautumalla sisään Facebook- tai Google-tilisi kautta tai vaihtoehtoisesti voit luoda itsellesi käyttäjätunnukset suoraan Wixiin.

Tekoälyllä toimiva suunnittelija (Wix ADI)

WYSIWYG-editorin lisäksi Wix sisältää tekoälyllä toimivan kotisivujen suunnittelijan. Wix ADI kysyy käyttäjältä sarjan kysymyksi ja luo tämän jälkeen sivuston käyttäjän vastausten perusteella. 

Alla olevalla videolla kerrotaan enemmän Wix ADIsta.

Valmiiden sivupohjien hyödyntäminen

Wix sisältää yli 500 ilmaista valmista sivupohjaa, jotka on jaettu lukuisiin kategorioihin ja alakategorioihin aihepiirin mukaan. 

Valmista sivupohjaa hyödyntämällä verkkosivujen pystytys käy huomattavasti nopeammin kuin siinä tapauksessa, että kaikki lähdettäisiin alusta alkaen tekemään itse. 

Voit selata Wixin sivupohjagalleriaa täällä

Sivujen hakukoneoptimointi

Wix sisältää yksinkertaisen ja helppokäyttöisen työkalun sivujen hakukoneoptimoinnin tueksi. 

Wixin SEO-työkalun avulla on helppo muokata kaikkia tärkeimpiä sivun sisäiseen hakukoneoptimointiin vaikuttavia elementtejä, jotka ovat:

 • Sivun otsikko eli title
 • Meta-description
 • URL-osoite

Varsinkin kokemattoman verkkosivujen suunnittelijan kannattaa muistaa, että SEO-työkalu on nimensä mukaisesti vain työkalu, joka mahdollistaa sivujen hakukoneoptimoinnin. Pelkkä työkalun olemassaolo ei siis tarkoita yhtään mitään, vaan se ainoastaan helpottaa sivun sisäisen hakukoneoptimoinnin toteutusta. 

Kustomoidut palvelusivut ja varauskalenteri

Varauskalenteri on ehdottomasti eräs Wixin parhaista ominaisuuksista pienyrittäjille. Alla on esimerkkejä yrityksistä, joille varauskalenteri sopii kuin nenä päähän.

 • Parturikampaaja
 • Personal trainer
 • Hieroja

Minkälaisille yrityksille Wix sopii ja onko se hintansa arvoinen?

Wix soveltuu parhaiten pienille yrityksille ja erityisesti palvelualojen yrityksille, joilla ei ole tuhansien eurojen budjettia verkkosivuja varten. 

Wix on hintansa arvoinen kun sitä käytetään siihen mihin se on suunniteltu eli pienehköjen verkkosivustojen toteutuksen. Wixillä ei siis kannata lähteä tekemään suurta kansainvälistä verkkokauppaa, koska siihen Wix ei taivu.

Valitse Wix, jos:

 • Haluat helppokäyttöisen ja itse muokattavan sivuston pienellä budjetilla
 • Sinulla ei ole aikaa tai halua opetella WordPressin käyttöä
 • Haluat varmatoimisen sivuston joka ei koskaan kaadu tai mene rikki

Haluatko kertoa minkälaisia Wix kokemuksia sinulta löytyy? Jätä kommentti alle!

Weebly kokemuksia – 12 syytä tehdä kotisivut Weeblyllä

Weebly on yksi maailman suosituimmista kotisivukoneista, eikä ihme, sillä kotisivujen tekeminen Weeblyllä on todella helppoa.

Päätin jokin aika sitten tutustua suosituimpiin kotisivukoneisiin ja otin Weeblyn käyttöön eräällä sivustollani. Olen koonnut tähän artikkeliin kokemuksia Weeblystä.

Weebly kotisivukone pähkinänkuoressa

Weebly on kaikessa yksinkertaisuudessaan kotisivukone, jonka avulla kuka tahansa pystyy luomaan näyttävän näköiset ja toimivat verkkosivut ilman sen suurempia osaamisvaatimuksia.

Weeblyn suosio perustuu helppokäyttöiseen käyttöliittymään sekä drag & drop -editoriin, jonka avulla sivuston ulkoasun ja toiminnallisuuksien muokkaus onnistuu hiirellä vetämällä.

Edullisimmillaan Weeblyn saa käyttöön täysin ilmaiseksi, mutta ilmaiseen versioon ei sisälly omaa verkkotunnusta vaan sivuston osoite on muodossa omasivusto.weebly.com.

Jos haluat uskottavan sivuston itsellesi tai yrityksellesi, niin silloin kannattaa ehdottomasti hankkia maksullinen versio, jolloin saat käyttöösi oman domainin.

Maksullisten versioden hinnat alkavat 4 eurosta / kuukausi, mutta useimpien käyttäjien kannattaa valita 7 € kuussa maksava versio sen laajempien ominaisuuksien ja mainoksettomuuden vuoksi.

Katso Weeblyn hinnoittelu ja ominaisuudet täältä.

Weeblyn suurimmat vahvuudet ja merkittävimmät heikkoudet liittyvät siihen, että Weebly on suljetun lähdekoodin kotisivukone.

Avoimen lähdekoodin WordPressiin verrattuna Weeblyn, kuten kaikkien muidenkin kotisivukoneiden toiminnallisuudet ja muokkausmahdollisuudet ovat rajallisia.

Useimmille pienyrityksille / bloggareille Weeblyn ominaisuudet ovat kuitenkin täysin riittävät ja vastapainoksi suljettu lähdekoodi tuo mukanaan myös paljon hyviä asioita.

Ensinnäkin Weebly on palveluna valmiiksi hostattu, joten sinun ei tarvitse itse hankkia webhotellia. Sivustoa on myöskin käytännössä mahdoton hakkeroida ja toisin kuin WordPressia, niin sivustoa ei saa omalla toiminnalla mitenkään rikottua. 

12 syytä valita Weebly

 • Helppokäyttöinen
 • Erinomainen drag & drop -editori
 • Suuri valikoima sivupohjia
 • Ei pelkoa hakkeroinnista
 • Sivut latautuvat nopeasti
 • SSL-salaus kuuluu palveluun
 • Toimiva asiakastuki
 • Sisältää verkkokauppa ominaisuuden
 • Sivustoa ei saa itse sählättyä rikki
 • Sisällön hakukoneoptimointi helppoa
 • Todella kattavat oppaat
 • Sivusto skaalautuu mobiililaitteille

3 suurinta heikkoutta

 • Rajalliset toiminnallisuudet verrattuna WordPressiin
 • Drag & drop -editori ei ole yhtä kehittynyt kuin toisessa suositussa kotisivukoneessa (Wix)
 • Ei tekoälyllä toimivaa suunnittelijaa (Artificial Design Intelligence) kuten Wixissä

Alla olevalla englanninkielisellä videolla on erinomaiset ohjeet kuinka Weeblyn käyttöönotto ja sivujen muokkaus tapahtuu helposti.

Kotisivujen teko Weeblyllä

Aloittaaksesi Weeblyn käytön sinun on aivan ensimmäiseksi luotava käyttäjätunnukset.

Käyttäjätunnusten luonti onnistuu täällä. Klikkaa "kirjaudu" painiketta ja pääset rekisteröitymään Weeblyyn. 

Voit rekisteröityä nopeasti kirjautumalla sisään Facebook- tai Google-tilisi kautta tai vaihtoehtoisesti voit luoda itsellesi käyttäjätunnukset suoraan Weeblyyn.

Weebly suomeksi

Weeblyn käyttöliittymää ei ole käännetty suomeksi, mutta tämä ei tietenkään tarkoita etteikö Weeblyn avulla voisi tehdä helposti täysin suomenkielistä sivustoa.

Itse asiassa Weeblyllä on tehty jo tuhansia täysin suomenkielisiä sivustoja. 

Weebly ei suoraan tue monikielistä sivustoa, jossa on kieliversiot esimerkiksi suomenkielelle ja englanninkielelle, mutta tuen monikielisyydelle voi hankkia (maksullisena) lisäosana.

Weebly sivupohjat ja teemat

Weeblyn sivupohjat ovat selkeästi ammattitaidolla mietittyjä ja laajasta sivupohjavalikoimasta löytyy helposti toimivia teemoja eri alojen yrityksille.

Sivupohjien kuvien ja elementtien muokkaaminen on tehty kohtuullisen helpoksi. Omannäköisen sivuston luominen käy nopeasti kuten kotisivukoneiden kohdalla on tapana. Käyttöliittymän suunnittelussa on selkeästi pyritty rajoittamaan erilaisten painikkeiden määrää ja käyttöliittymän kanssa on helpohko tehdä töitä vaikka nettisivujen suunnittelusta ei olisi minkäänlaista aiempaa kokemusta. 

Oikeastaan kaikki Weeblyn sivupohjat on varustettu valmiilla esimerkkikuvilla ja tekstillä ja helpommillaan pääsee kun esimerkiksi "yhteydenotto" -sivupohjaan päivittää vaan oman yrityksen tiedot valmiiden esimerkkitekstien tilalle. 

Weeblyllä on todella laaja tuki erilaisille upotuksille ja integraatioille. Integraatioden avulla erilaisten kolmannen osapuolen sovellusten kuten MailChimpin saa helposti yhdistettyä sivustoon.

Upotusten avulla sivustolle on myös helppo lisätä esimerkiksi Google Maps tai YouTube-videoita.

Weebly verkkokauppa

Weeblyssä on sisäänrakennettu verkkokauppaominaisuus eli Weebly eCommerce. Weebly eCommerce ei tietenkään ole mitenkään verrannollinen kalliimpiin, varta vasten verkkokauppaa varten suunniteltuihin ohjelmistoihin, mutta toiminto on silti hyödyllinen pienemmille yrityksille, jotka haluavat saada tuotteensa tai palvelunsa tarjolle myös nettiin.

Kenelle Weebly sopii ja kannattaako siitä maksaa?

Weebly sopii ensisijaisesti pienille yrityksille, joilla on ehkä maksimissaan muutaman satasen budjetti verkkosivuja varten. 

Mikäli päätät tehdä yrityksesi sivuston Weeblyllä, niin kannattaa valita 7 €/kk maksava Käynnistin -versio tai 11 €/kk maksava Ammattilainen -versio. 

Edellä mainittujen maksullisten versioden mukana tulee myös kuponki, jolla saa 100$ ilmaista mainosrahaa Google Ads -mainontaan. 

Yhteenvetona vielä. Weebly sopii sinulle, jos:

 • Haluat helppokäyttöisen ja itse muokattavan sivuston pienellä budjetilla
 • Sinulla ei ole aikaa tai halua opetella WordPressin käyttöä
 • Haluat varmatoimisen sivuston joka ei koskaan kaadu tai mene rikki

Haluatko kertoa minkälaisia Weebly kokemuksia sinulta löytyy? Jätä kommentti alle!

Https-salaus ja mitkä ovat http ja https erot

Sekä http että https ovat protokollia, joiden avulla tietoliikenne nettiselaimen ja www-palvelimen välillä toimii. 

HTTP-protokollan lyhenne tulee sanoista (Hypertext Transfer Protocol). HTTPS-protokollan viimeinen kirjain S tarkoittaa SSL/TLS -salausprotokollaa (Hypertext Transfer Protocol Secure).

Salaamattoman yhteyden tunnistaa kun url-osoite alkaa muodossa http: ja salatun yhteyden tunnistaa vastaavasti url-osoitteen alkaessa muodossa https:.

Mitä https-salaus käytännössä tarkoittaa?

Vanha http-protokolla ei salaa sivuston ja sivuston käyttäjän välistä tietoliikennettä millään tavalla. Se kuinka suuri riski tästä aiheutuu käyttäjille riippuu täysin sivuston käyttötarkoituksesta.

Jos kyseessä on verkkokauppa tai jokin muu verkkopalvelu, johon käyttäjät syöttävät henkilötietojaan, käyttäjätunnuksia tai maksukorttinsa tietoja, niin silloin salaamattoman yhteyden mahdolliset riskit ovat periaatteessa suuret. 

Jos sivustolla ei ole https-salausta ja kyseessä on esimerkiksi blogi tai jokin muu sisältösivusto, niin sivustoa voi silti selailla turvallisin mielin. 

https-salaus

Https-salaus ilmenee url-osoiteen alusta ja lukkosymboolista, joka voi olla selaimesta riippuen harmaa tai vihreä.

Https-protokolla sen sijaan salaa kaiken käyttäjän ja sivuston välisen tietoliikenteen. Käytännön tasolla https-salaus tuo sivuston käyttäjille turvaa aina kun käyttäjä on jollain tavalla vuorovaikutuksessa sivuston kanssa. Vuorovaikutus voi olla esimerkiksi yhteydenottolomakkeen lähettäminen, sivustolle kirjautuminen tai verkkokauppaostos.

SSL-sertifikaatti

Https-salausta varten verkkosivustolle on hankittava SSL-sertifikaatti. SSL-sertifikaatteja on saatavilla useilta eri toimijoilta ja sertifikaattien hinnat vaihtelevat täysin ilmaisesta noin muutamaan sataseen vuodessa. Ilmainen sertifikaatti salaa liikenteen aivan yhtä hyvin kuin maksullinenkin sertifikaatti.

Suurimpana erona ilmaisten ja maksullisten sertifikaattien välillä on sertifikaatin voimassaoloaika, joka on suosituimmilla ilmaisilla sertifikaateilla 90 päivää, kun taas maksullisilla sertifikaateilla voimassaoloaika on tyypillisesti yksi vuosi.

Tunnetuin ilmainen SSL-sertifikaatti on Let's Encrypt, jonka voimassaoloaika on juurikin 90 päivää. Sertifikaatti pitää siis käydä uusimassa aina kolmen kuukauden välein paitsi siinä tapauksessa, että webhotelli palveluntarjoajasi tekee tämän automaattisesti.

Esimerkiksi Zoner tarjoaa webhotelleihinsa ilmaisen Let's Encrypt SSL-sertifikaatin ja hoitaa samalla automaattisesti sertifikaatin uusimisen.

Miksi verkkosivustolla kannattaa käyttää SSL-sertifikaattia?

Kaikilla verkkosivustoilla kannattaa nykyään käyttää SSL-sertifikaattia sillä sertifikaatti tekee sivustosta turvallisemman, luotettavamman ja voi parantaa sivuston hakukonenäkyvyyttä. Lisäksi kun sertifikaatti on mahdollista saada täysin ilmaiseksi, niin ei ole mitään syytä olla käyttämättä sitä. 

 • Sertifikaatti salaa liikenteen ja tekee sivustosta turvallisemman käyttää
 • Voimassa oleva sertifikaatti lisää lukon kuvan url-osoitteen eteen ja tekee sivustosta käyttäjien silmissä luotettavamman ja uskottavamman 
 • SSL-salaus vaikuttaa sivuston hakukonenäkyvyyteen

Domainin ostaminen – Mistä oma domain verkkosivuillesi?

Jokainen verkkosivusto tarvitsee osoitteen ja domain eli verkkotunnus on verkkosivuston osoite.
Tässä artikkelissa kerron kaiken mitä pitää tietää aiheesta domainin ostaminen.

Mikä on domain?

Domain on verkkosivuston osoite. Esimerkiksi tämän sivuston domain on nettimylly.fi. Kirjaimin kirjoitettu domain nimi muutetaan ip-osoitteeksi DNS nimipalvelujärjestelmän avulla.

Jokainen verkkosivusto tarvitsee vähintään yhden domainin ja yhteen verkkosivustoon voi osoittaa yksi tai useampi domain. 

Tarkista onko domain vapaa

Domainin saatavuus kannattaa tarkistaa aina ihan ensimäiseksi. Domain saattaa silti olla varattu vaikka selaimella ei löytyisikään domainia vastaavaa nettisivua.

Voit tarkistaa domainin saatavuuden helposti siihen tarkoitetulla työkalulla. Esimerkiksi Zonerin työkalu näyttää domainin saatavuuden samalla kertaa useilla eri domain-päätteillä kuten ,fi, .com tai .info. 

Mistä domain kannattaa ostaa?

Domain kannattaa yleensä ostaa samasta paikasta kuin webhotelli. Muussa tapauksessa joudut päivittämään domainin nimipalvelimet manuaalisesti ja se vaatii erikoisosaamista.

Domainin saa lisäksi hyvin usein "kaupan päälle" kun hankkii webhotellin, joten tämäkin seikka tukee molempien hankintaa samalla kertaa.

Domainin varaaminen

Suosittelen ostamaan domainin ja webhotellin suomalaiselta Zonerilta. Käytän Zonerin palveluita omilla sivustoillani ja esimerkiksi tämä nettimylly.fi on asennettu Zonerin webhotelliin.
Zonerin webhotelleihin kuuluu aina ilmainen verkkotunnus, automaattinen varmuuskopiointi päivittäin sekä ilmainen SSL-salaus ja SSL-sertifikaatti. Katso lisää!

Voit toki ostaa ja rekisteröidä ensiksi pelkän domainin ja hankkia webhotellin vasta myöhemmin kun haluat laittaa sivuston pystyyn. Pelkän domainin rekisteröinti on varsin edullista ja joskus on viisasta rekisteröidä domain varmuuden vuoksi itselleen mahdollista myöhempää käyttöä varten.

Esimerkiksi Zoner ylläpitää kaikentyyppisiä verkkotunnuksia edullisesti ja heidän asiakaspalvelunsa auttaa myös domainien yhdistämisessä webhotelleihin. Zonerin webhotellit ovat myös tutkitusti parhaita WordPress webhotelleja.

Varatun domainin ostaminen

Havittelemasi domain saattaa olla varattu jonkun toisen toimesta vaikka mitään domainiin liittyvää sivustoa ei olisi olemassakaan. Voit tarkistaa domainin omistajatiedot täältä.

Maatunnuksilla varustetuissa verkkotunnuksissa on aina julkiset omistajatiedot. Muissa verkkotunnuksissa omistajatiedot voivat olla joko julkiset tai salatut, mutta joskus omistajatiedoiltaan salatuissakin domaineissa on jokin sähköpostiosoite, jonka kautta verkkotunnuksen omistajaan on mahdollista ottaa yhteyttä. 

Maailmalla varattujen domainien kauppa on hyvin yleistä ja hinnat alkavat noin kymmenestä eurosta / domain ja kallein koskaan myyty domain on Cars.com, jonka hinta oli 872 miljoonaa dollaria.

Kokonaan toinen asia onkin kannattaako pelkästä verkkotunnuksesta maksaa mitään sen nimen vuoksi. Tähän ei ole tietenkään olemassa yksiselitteistä vastausta vaan asia on aina tapauskohtaisesti harkittava.

Domain-nimi ja sen vaikutus hakukoneoptimointiin

Domainin nimellä oli ennen vanhaan suuri vaikutus hakukonenäkyvyyteen domain-nimeä vastaavilla hakusanoilla. Kuitenkin nykyään tämä etu on lähestulkoon kadonnut Googlen algoritmipäivitysten vuoksi ja mitään domain-nimeä ei kannata rekisteröidä pelkästään siinä toivossa, että siitä olisi etua hakukoneoptimoinnin kannalta. 

Joskus domainilla voi kuitenkin olla hyvin vahva linkkiprofiili taustallaan, josta voi olla merkittävääkin hyötyä hakukoneoptimoinnin kannalta. Domain on saattanut olla aikaisemmin esimerkiksi jonkin suositun verkkosivuston käytössä kunnes sivusto on sitten syystä tai toisesta lopetettu.

Voit tarkistaa helposti onko verkkotunnus ollut aikaisemmin jonkin sivuston käytössä Wayback Machinen avulla. 

>